Το χημικό στοιχείο Χαλκός (Cuprum) είναι μέταλλο με σύμβολο Cu. Έχει κοκκινωπό χρώμα και μεταλλική λάμψη. Είναι μαλακός, δύστηκτος, όλκιμος, μπορεί να σφυρηλατηθεί και είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο χαλκός είναι το πρώτο από τα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την κατασκευή σκευών, εργαλείων και όπλων. Εκτιμάται ότι ο χαλκός έγινε γνωστός περίπου το 9.000 π.Χ.
H χρήση καθαρού χαλκού ήταν γνωστή στη Μικρά Ασία από το 6.500 π.Χ. .Το αγγλικό του όνομα copper προκύπτει από το λατινικό Cuprum, λέξη η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το νησί της Κύπρου, όπου και εξορυσσόταν κατά την ρωμαϊκή εποχή.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ο ορείχαλκος είναι κράμα χαλκού–ψευδαργύρου , με χρώμα κιτρινόχρυσο, που χρησιμοποιείται από την ελληνιστική εποχή μέχρι τις ημέρες μας σε πάρα πολλές εφαρμογές, όπως εργαλεία, κατασκευή όπλων, δημιουργία αγαλμάτων (Ηνίοχος των Δελφών, Άγαλμα της Ελευθερίας), διακοσμητικών σκευών, οργάνων μέτρησης και μεταξύ άλλων και στην κατασκευή των ορειχάλκινων πνευστών μουσικών οργάνων (τα γνωστά «χάλκινα»).

Το χημικό στοιχείο Νικέλιο είναι μέταλλο με χημικό σύμβολο: Ni. To Ni είναι αργυρόλευκο και σκληρό όπως ο σίδηρος ή και σκληρότερο. Επίσης είναι ελατό, ανθεκτικότερο του σιδήρου και αμετάβλητο στον αέρα ως συμπαγές. Στιλβωμένο αποκτά ισχυρή λάμψη.

Ο κασσίτερος (tin) είναι ένα χημικό στοιχείο (μέταλλο), που έχει ασημί χρώμα, είναι μαλακό, δεν οξειδώνεται εύκολα, και έχει χημικό τύπο Sn.Δεν οξειδώνεται όταν παραμένει ελεύθερος στην ατμόσφαιρα και δεν προσβάλλεται εύκολα από χημικές ουσίες. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται για την επικάλυψη διάφορων μετάλλων, για να προφυλάσσονται αυτά από την οξείδωση και την καταστροφή. Εχει αντιμικροβιακή και αντικολλητική δράση.[:]